Halaman

Khamis, Disember 23, 2021

Resepi asam pedas ikan kembung

Resepi asam pedas ikan kembung

½ kilo ikan kembong segar
(mata cerah dan isi badannya  keras)
1 cawan cili kisar
1 cawan airs asam jawa
1 genggam daun kesom
5 biji kacang bendi
1 kuntum bunga kantan.
2 biji tomato
1 batang serai 
2 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1inci halia*
6 biji bawang merah*
1 inci kunyit hidup *
1 inci belacan*
1 cawan minyak

1. Sedia bahan2 yang nak dikisar * tetapi tidak terlalu halus
2. Tumis bahan kisar dalam minyak panas  sehingga garing.
3. Masukkan serai ketuk   dan sedikit daun kesom .
4. Bila tumisan telah pecah kering dan pecah minyak masukan   cili kisar. Kecilkan api dan masak sehinggacili pecah minyak.
5. Bila cili pecah minyak  masuk air asam jawa dan air untuk kuah.
6. Masukan garam, bunga kantan, daun kesom.
Mendidih masukan bendi dan ikan kembong.
Masukan buah tomato.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan