Halaman

Ahad, Januari 03, 2021

Ayam percik kelantan

Ayam Percik Kelantan🐓

Bahan bahan:
1 ekor ayam (biasa org potong 4)

Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya

Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
7 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering ( kalau nak pedas bleh tambah lg)
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

Cara cara:
1.Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit lepastu bolehlah dibakar 
2. siram dgn kuah percik, nak tebal salutan kuah tu kena ulang siram dlm dua tiga kali. siram bakar siram bakar sampai nampak tebal.. baru sedap

Untuk kuah percik:

1.Kisar semua bahan kuah dan masakkan di atas dapur bersama santan dengan api perlahan sambil terus dikacau. 2.Masak sehingga kuah pekat. 3.Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. 4. Bolehlah diangkat.
#anekaresepiayambondakc

Tiada ulasan:

Catat Ulasan