Ayam Percik Kelantan🐓
Bahan bahan:
1 ekor ayam (biasa org potong 4)
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya
Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
7 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering ( kalau nak pedas bleh tambah lg)
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
Cara cara:
1.Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit lepastu bolehlah dibakar
2. siram dgn kuah percik, nak tebal salutan kuah tu kena ulang siram dlm dua tiga kali. siram bakar siram bakar sampai nampak tebal.. baru sedap
Untuk kuah percik:
1.Kisar semua bahan kuah dan masakkan di atas dapur bersama santan dengan api perlahan sambil terus dikacau. 2.Masak sehingga kuah pekat. 3.Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. 4. Bolehlah diangkat.
#anekaresepiayambondakc
Tiada ulasan:
Catat Ulasan