💕 Resepi Rendang Ayam
Bahan²:
1 ekor ayam
8 batang serai*
5 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
4 sudu cili blend(ikut kepedasan masing²)
2 asam keping
5 sudu kerisik
500g santan(atau agak² je)
2 sudu serbuk kari ayam
1 sudu serbuk jintan manis
½ sudu serbuk kunyit
4 helai daun kunyit
2 tangkai daun limau
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Garam
Gula
Aji
Cara²:
1. Kisar halus bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bahan bertanda * dan cili blend. Biarkan seketika. Masak dengan api yang perlahan.
3. Masukkan serbuk kari, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan perasakan dengan garam, gula dan aji.
4. Boleh tambahkan secawan air. Tumis sehingga pecah minyak dan sedikit kering.
5. Masukkan daun limau dan kerisik.
6. Masukkan ayam dan asam keping. Biarkan dalam 5 minit dan terus masukkan santan.
7. Setelah masak taburkan daun kunyit yang telah dihiris halus. Kaup balik dengan perlahan dan biarkan dalam 3 minit. Siap!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan