Resepi gulai daging buku besar kenduri kahwin dikelantan.
Bahan-bahan
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 biji bawang holand*
5 tangkai cili kering*
2 batang serai*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 sudu makan ketumbar*
2 inci kunyit hidup*
2 keping nise*
2 keping asam*
4 sudu makan rempah kerutuk
2 kilo daging lembu*
Santan secukup rasa
Bawang hollang yang dipotong besar
Rempah 4 sekawan
Minyak masak
Cara
1. Kisar * hingga halus bahan.
2. Tumis rempah 4 sekawan kemudian masukan bahan kisar dan sehingga pecah minyak
3. Masukan rempah kerutuk dan tumis lagi sehingga masak .
4. Masukan daging , nise garam dan biarkan sehingga mendidih.
5. Masukan air ,asam keping.
6. Masukan santan dan biarkan sehingga kering dan masukan bawang holand
Tiada ulasan:
Catat Ulasan