Ahad, Ogos 21, 2022

Resepi ayam masak rose

Resepi ayam masak rose
Ayam
4 sekawan
Serai 2batang (diketuk)
Daun pandan 2helai(disimpul)
Cili kering (direbus dahulu)*
Carrot (sebatang )*
Tomato(sebiji)*
Bawang besar3️⃣biji*
Bawang putih5️⃣@6️⃣ulas*
Halia (hiris )*
Serbuk kas kas
Serbuk badam(badam biji tu kisar halus)
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk cili
Susu cair (stgh tin)
Susu pekat(1camca)
Tomato pure
Daun bawang
Daun sup
Garam kasar
Gula
Perasa(jika suka)

Ayam basuh bersih²..gaul kunyit garam Pastu goreng separuh masak.ketepikan ayam yg telah digoreng td. Bahan2 yg bertanda * dikisar halus.tumis bahan bawang besar yg dihiris,4 sekawan,serai dan daun pandan hingga sedikit layu. Masukkan bhn kisar yg Pertama dulu(bawang besar bawang putih dan halia)Tumis sekejap.. lepas tu masuk pulak bahan kisar yg kedua (cili kering, carrot , tomato) tumis hingga pecah minyak.dh pecah minyak .masukan bhn2 serbuk jintan manis,serbuk jintan putih,serbuk cili,serbuk kas kas(satukan kesemuanya bhn2 ni dijadikan pes)masukkan susu cair stgh tin,1 sudu susu pekat, tomato pure dan tambah air. Biarkan mendidih.. masukkan ayam,serbuk badam..grm gula dan perasa. Masak sehingga kepekatan kuah yg kita nak.dh boleh tutup api.. Tabur daun bawang dan daun sup ..siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan