Resepi kek pisang
Bahan-bahan untuk Kek Pisang:
- 4 biji Pisang Berangan
- 3 biji Telur
- 1 cawan Minyak Jagung (minyak masak biasa pun boleh)
- 1/2 cawan Gula Putih
- 1/2 cawan Gula Perang
- 1 sudu kecil Esen Vanila
- 2 cawan Tepung Penaik (ayak)
- 1/4 cawan Coklat Rice
Cara-cara :
- Kisar telur, minyak, gula dan esen vanila selama lebih kurang 3-5 minit. Kemudian baru kisar bersama pisang.
- Kemudian, masuk bahan kisar tadi ke dalam tepung yang telah di ayak dan kacau sebati.
- Masukkan pula coklat rice dan kacau rata.
- Tuang adunan ke dalam bekas pembakar bersaiz 5×9 atau 8×8 yang telah disapu sedikit minyak.
- Panaskan oven pada suhu 170°c selama 10 minit dahulu. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
Nota :
Tiada ulasan:
Catat Ulasan