Sabtu, September 18, 2021

Resepi kek pisang

Bahan-bahan untuk Kek Pisang:

  • 4 biji Pisang Berangan
  • 3 biji Telur
  • 1 cawan Minyak Jagung (minyak masak biasa pun boleh)
  • 1/2 cawan Gula Putih
  • 1/2 cawan Gula Perang
  • 1 sudu kecil Esen Vanila
  • 2 cawan Tepung Penaik (ayak)
  • 1/4 cawan Coklat Rice

Cara-cara :

  1. Kisar telur, minyak, gula dan esen vanila selama lebih kurang 3-5 minit. Kemudian baru kisar bersama pisang.
  2. Kemudian, masuk bahan kisar tadi ke dalam tepung yang telah di ayak dan kacau sebati.
  3. Masukkan pula coklat rice dan kacau rata.
  4. Tuang adunan ke dalam bekas pembakar bersaiz 5×9 atau 8×8 yang telah disapu sedikit minyak.
  5. Panaskan oven pada suhu 170°c selama 10 minit dahulu. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.

Nota :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan