Ahad, Julai 11, 2021

Resepi masak asam pedas original Melaka.

Resepi  masak asam pedas original Melaka.

Bahan-bahannya

Bahan kisar/blender(taruh minyak untuk halus)
30 biji cili kering
15 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
2" Halia
Sebesar ibu kaki belacan
6 inci kunyit hidup
1 sudu besar  ketumbar
½ sudu besar jintan kasar 
½ sudu besar jintan halus
½ lada hitam (jika nak pedas)
Daun limau purut

Bahan 1:
1 sudu besar halba
1 labu bawang besar (mayang)
1 ulas bawang putih(mayang)

Garam 
Asam jawa
Bendi
3 keping ikan merah(basuh dengan garam kasar dan air asam jawa)

Cara-cara membuatnya:
1.Tumis bahan 1
2.Bila telah garing sikit masukkan bahan kisar sehingga garing dan  pecah minyak .
3.Masukan daun limau purut(atau daun kesum pun boleh) serta garam.
3.Tumis lagi sehingga betul-betul garing.
4. Masukan air (2 gelas).
5.Bila mendidih masukan ikan ,air asam jawa dan bendi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan