Resepi masak asam pedas original Melaka.
Bahan-bahannya
Bahan kisar/blender(taruh minyak untuk halus)
30 biji cili kering
15 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
2" Halia
Sebesar ibu kaki belacan
6 inci kunyit hidup
1 sudu besar ketumbar
½ sudu besar jintan kasar
½ sudu besar jintan halus
½ lada hitam (jika nak pedas)
Daun limau purut
Bahan 1:
1 sudu besar halba
1 labu bawang besar (mayang)
1 ulas bawang putih(mayang)
Garam
Asam jawa
Bendi
3 keping ikan merah(basuh dengan garam kasar dan air asam jawa)
Cara-cara membuatnya:
1.Tumis bahan 1
2.Bila telah garing sikit masukkan bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak .
3.Masukan daun limau purut(atau daun kesum pun boleh) serta garam.
3.Tumis lagi sehingga betul-betul garing.
4. Masukan air (2 gelas).
5.Bila mendidih masukan ikan ,air asam jawa dan bendi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan